Počet porcí: 4
Vývar přivedeme do varu. Mezitím v široké těžké pánvi rozpálíme olej s polovinou másla, přidáme oloupané a jemně nasekané šalotky nebo cibuli a necháme je 2 minuty zesklovatět. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony a opékáme další 3 minuty. Pak přidáme rýži a promícháme tak, aby veškerá rýže byla obalená tukem.
Přidáme víno a šafrán a dusíme bez pokličky, dokud se všechna tekutina nevstřebá do rýže. Pak naběračkou přiléváme postupně vývar a stále mícháme, dokud rýže nezměkne, ale zůstane pevná na skus (trvá to asi 20 – 25 minut).
Vmícháme zbytek másla, creme fraiche nebo smetanu a parmazán a rizoto podle chuti osolíme a opepříme. Odstavíme ho z ohně, zakryjeme poklicí, necháme ještě 2 minuty dojít a pak ihned podáváme.
.
vývar drůbeží 9 decilitrů (nebo zeleninový – nesolený )
rýže krátkozrnná 270 gramů (Arborio)
žampiony 100 gramů (malé pevné)
máslo 75 gramů
víno bílé 3/4 decilitru (suché)
cibule šalotka 2 kusy
sýr tvrdý 50 gramů (Parmezán jemně nastrouhaný)
creme fraîche 2 lžíce (nebo pevná zakysaná smetana)
olej olivový 2 lžíce
šafrán 1 špetka
pepř černý (mletý)
sůlnových nití
1/2 lžičky soli